Főoldal » Egyéb » Sörcsomó

A nevezetes sörcsomót például barlangászok használják, pontosabban róluk tudom hogy használják. Méghozzá újonc barlangászok szívatására. Kinézetre ez egy elég egyszerű csomó, így mindenki azt gondolja, hogy könnyedén megköti elsőre. Hát nem. Sörcsomónak azért hívják ugyanis, mert aki első nekifutásra 3 percnél kevesebb idő alatt megköti az megérdemel egy sört.

Ennek a csomónak a megkötését mutatom be itt néhány képben.

Egyszerű halászcsomó, furán fotózva.
1. ábra

Az 1. ábra a kiindulási állapotot mutatja. Kissé furfangosnak tűnhet, de egyéntől függően első, második vagy harmincötödik megkötésre kiderül, hogy ez valójában egy egyszerű bog (ld. még: nagymama-csomó, halász-csomó).

Ha ez megvan, akkor a baloldali kötélszárból egy hurkot kell képezni a már meglévő baloldali hurokkal párhuzamosan úgy, hogy a szárvég fönt keresztezze az 1. ábrán látható dupla szárat.

Balhurok duplázása fönt.
2. ábra

A következő lépésben szinte ugyan ezt kell megcsinálni még egyszer csak most a jobboldali hurokkal párhuzamosan, célszerűen az alatt.

Jobbhurok duplázása lent.
3. ábra

A jobboldali második hurok elkészítése után a kötélvéget alulról a bal oldalon lévő dupla hurkon kell átfűzni.

Meghúzva és elrendezve a kötelet valami olyasmit kapunk, amit a 4. ábra az egyik, az 5. ábra pedig a vele átellenes oldalról mutat. Ha pedig nem, akkor lehet kezdeni elölről.

Kész csomó az egyik írányból.
4. ábra
Kész csomó a másik irányból.
5. ábra

Aki pedig szereti a kihívásokat és már nagyon megy az alapváltozat megkötése annak elárulom, hogy létezik a sörcsomóból tripla változat is. Az alábbi képeken a tripla változat látható különböző oldalairól fotózva.

Tripla csomó.
6. ábra
Tripla csomó.
7. ábra
Tripla csomó.
8. ábra

Elméletileg akárhanyas sörcsomót lehet kötni, de már a hármast meghúzni se egyszerű feladat. Kötöttem mutatóba egy négyest, de legalább húsz percig tartott mire szépen elrendeztem és nagy valószínűséggel biztosítottam magamnak holnapra egy izomlázat is (alkar), és minden ujjam fáj.

Négyes csomó.
9. ábra
Négyes csomó.
10. ábra
Négyes csomó.
11. ábra

Elméletileg tehát lehet akár ötös sorcsomót is kötni. Elméletileg. Aki hoz nekem egy szépen megkötött ötöst annak mindenesetre fizetek egy sört, mert megérdemli.

Menü

Valid HTML 4.01 Transitional