Fekete-erdei stolni (adventi kalács)
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
15 dkg vaj vagy margarin
18 dkg kristálycukor
1 zacskó vaniliáscukor
3 tojás
25 dkg tehéntúró
Hozzávalókat robotgéppel összekeverjük / összegyúrjuk, majd a tésztát 32x38 centis lappá nyújtjuk. 2/3 részén eloszlatjuk a 10, inkább 20 deka apróra darabolt étcsokit és egy üveg lecsöpögtetett, magozott meggyet, majd feltekerjük és kalácsot formálunk belőle. Átlósan, kibélelt tepsibe fektetjük és előmelegített sütőben, 180-200 fokos sütőben kb 1 órát sütjük, de közben félidőben érdemes alufóliával letakarni, mert hajlamos odaégni. 5 deka vajat (margarint) felolvasztunk és még melegen megkenjük vele a kész kalácsot, majd vaniliáscukorral elkevert porcukorral jó vastagon megszórjuk.
Jamie szexi bun-jai (uzsonnasüti)
Hozzávalók a tésztához:
75 dkg liszt
7 g száritott élesztő
5 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
ső
2 tojás
375 ml tej
1 teáskanál kardamom összetörve
Hozzávalókat összegyúrjuk és 1-1,5 órát kelesztjük a duplájára. 375 g áfonyát 75 g cukorral és fél narancs levével összekeverünk, narancshéjat reszelünk bele és beletekerjük a szétnyomkodott tésztába. Hosszábn harmadára hajtjuk, 8-9 tekercset vágunk belőle és azokat körbetekerve vajjal és cukorral bélelt tepsibe rakjuk. Megszórjuk cukorral és narancshéjjal. Újabb fél órát kelesztjük, majd 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Amish sütőtökkalács (vagy muffin)
Hozzávalók:
3 csésze liszt
1,5 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál szegfűbors
1 csésze kristálycukor
25 dkg vaj
4 tojás
2 csésze főtt vagy sütött sütőtök (kb 50 dkg)
(1 teáskanál vanilia)
(0,5 csésze mazsola)
1 teáskanál friss reszelt gyömbér
A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük, majd alaposan összevegyitjük. A tésztát az előkészitett formába vagy formákba öntjük és kb 55 percig sütjük. A muffinnak kevesebb idő is elég, a tortának előfordul, hogy több is kell.