Osztott prizmás mattüveg D40X-hez

Korábban már panaszkodtam arra, hogy a Nikon D40X semmiféle segítséget nem nyújt a manuális fókuszáláshoz, gyakorlatilag lehetetlenné téve azt.

Nézegettem egy ideje a netet, hogy van-e megoldás a problémára? Nos, van. Létezik olyan, hogy utángyártott osztott prizmás mattüveg-ipar. Az tudás kútfője a jelek szerint az amerikai Katzeye Optics, ők az etalon a témában, a kínaiak az ő termékeiket koppintják és árulják töredékáron (nyolcad!). Ez talán nem is lenne baj, csakhogy legalább annyi negatív review-t kapnak, mint pozitívat, ami viszont sok jót nem jelent.

Mivel nem akaram kockáztatni, és mivel hülyén vette volna ki magát, ha a korabeli német csúcstechnológiát képviselő optikák mellé valami gagyi kínai terméket építek a kamerába, végül a forrásból vásároltam. Megérkezett, beszereltem.

Közben jól néztem ki: maszk, sapka, gumikesztyű. Szerelés során a fényképezőgép érzékeny belsőségeiben kell matatni éles-hegyes szerszámokkal, időnként zavaróan nagy erőket kifejtve, szóval biztos kéz kell hozzá.

Az eredmény rendkívül meggyőző, az osztott lencse az üveg közepén és körülötte a morzsásodó gyűrű tökéletes élességállítást tesz lehetővé manuális lencséknél, igazából nem is értem, hogy mi a túróért nem eleve így készül az összes DSLR. Illetve lehet, hogy értem: a kis, bélyegméretű üvegdarab borsos áron jön (különösen a világosabb, azaz használható képet adó kiszerelés) és talán túlságosan megdobná az enyémhez hasonló belépő szintű gépek árát.

Egy hozzászólás to “Osztott prizmás mattüveg D40X-hez”

  1. Vári László writes:

    Kedves Szerző!
    Lehet még vajon ilyet kapni? Vagy már annyira kifutott széria ez a géptipus hogy nem gyártanak hozzá mattüveget? Ugyan ilyen problémával küzdök, nagyban megkönnyítené egy ilyen megoldás a gép használatát. :)Érdekelne hogy anno hol és mennyiért sikerült beszerezni. (eBay, esetleg a cég saját honlapjáról lehet rendelni?)
    További szép napod, üdv!

Hozzászólás