Nikon upgrade

A Nikon D40X-szel érkezett hozzánk a set-obi, ami azért nem az optikák csúcsa. Nagyon szerettem volna egy nagy fényerejű normál lencsét hozzá, de sajnos a tényleg frankónak tűnő gyári darab (AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G) kicsit borsos áru. Meg aztán van egy kisebb kupac M42-es optikám, köztük elég jó darabok is, kutatni kezdtem hát, hogy hogyan lehetne ezeket felhasználni.

Adapter mindenképpen kell, mivel ugye az M42 menet a legkevésbé sem kompatibilis a Nikon-bajonettel. A mezei fémgyűrűs megoldás viszont nem jó, mivel akkor le kell mondani az M42-es obikkal a végtelenbe fókuszálás lehetőségéről. Maradnak tehát az erre a feladatra egy külön lencsével előkészített darabok. Nem lehetetlen hozzájutni, bár nem is tartanak minden boltban.

M42/Nikon adapter

Szépséghibája a megoldásnak sajnos több is van. Először is a D40X — a kis hülye — nem hajlandó fényt mérni ha nem érzékel optikát, márpedig az adaptert nem érzékeli annak. Sőt, eleve csak M módban hajlandó magát elsütni. Marad tehát az agyból történő fénymérés vagy külön fénymérő. Azért 2009-ben ez kicsit gáz, bár azt is lehet mondani, hogy aki M42-es optikákat akar használni az ezzel számoljon. Egy másik gond, hogy a fókuszáláshoz tényleg faszányos látásra van szükség, a gép nem segít semmit, mint akár a régi Parktica-m, vagy az újabb (korabeli csúcsmodell) Minoltám. További gond, hogy a rekeszelés nem minden optikán állítható A/M módokba, így pl. a Zeiss lencséket meg kell patkolni, hogy a rekesz magától záródjon.

Ellenben ott van a bazi pozitívum: CZJ Pancolar 1,8/50 rolls again!

CZJ Pancolar 1,8/50

5 hozzászólás to “Nikon upgrade”

  1. Fekete Zoli writes:

    Imáádom ezt az obit. Én ugyanígy M42-es adapterrel használom a canonomon. Amúgy meg valami fotóbörzére kellene beszabadulnunk, mert annak ellenére hogy manuális, meg nem mér fényt nagyon, azért ezeket az obikat sokkal többre tartom mint a mostani kitobikat. Műanyag xar az összes. Ebben még volt anyag 🙂

  2. banhill writes:

    Sajna még csak éjjel tudtam kipróbálni a szobában, lámpával, de hamarosan kiszabadulok valahova aztán jól megtesztelem…

  3. Fekete Zoli writes:

    Apropó ha már ittartunk. Ha tudsz legközelebbi fotobörzéről ahol az ilyen jó régi obikat meg lehet venni akkor szólj 🙂 Be kellene szerezni párat még.

  4. banhill writes:

    Szólok 🙂

    Amúgy kb. hetente ránézek a Vaterára meg a Soósra, hogy van-e valami jó cucc. A Pancolart a Vaterán vettem, a Soósnál meg egy Flektogont (2,4/35) fogtam még régebben.

  5. útiblog » Blog Archive » Osztott prizmás mattüveg D40X-hez writes:

    […] Koráb­ban már panasz­kod­tam arra, hogy a Nikon D40X sem­mi­féle segít­sé­get nem nyújt a manu­á­lis fóku­szá­lás­hoz, gya­kor­la­ti­lag lehe­tet­lenné téve azt. […]

Hozzászólás